O firmie

PPHU Publima jest spółką rodzinną. Założycielami są bracia Grzegorz i Piotr Lichota. Firma rozpoczęła swą działalność w 1991 roku od uruchomienia dwóch sklepów mięsnych na terenie Ostrowca Św.

Analizując potrzeby rynku i rosnące zapotrzebowanie na artykuły wędliniarskie wysokiej jakości, postanowiono rozszerzyć zakres działania. Kolejnym krokiem rozwoju Spółki było otwarcie w 1994 roku hurtowni mięsa i wędlin. Głównym priorytetem właścicieli firmy było dostarczanie produktów, które mogły zadowolić najbardziej wybrednego klienta. Zaowocowało to zdobyciem całej rzeszy stałych odbiorców.

I tak od momentu powstania firmy, zatrudnienie wzrosło z 10 do 254 osób.

Na dzień dzisiejszy oprócz magazynu centralnego w Ostrowcu Św., firma Publima, posiada 8 oddziałów na terenie południowo-wschodniej Polski, własny Zakład Przetwórstwa Mięsnego w Lipsku oraz Zakład Rozbioru Drobiu oraz cztery placówki handlu detalicznego. We wszystkich jednostkach będących własnością Spółki wdrożony został system HACCAP i prowadzony jest stały nadzór weterynaryjny, co gwarantuje bezpieczeństwo żywności. W roku 2004 zakład uzyskał uprawnienia do handlu na rynkach Unii Europejskiej.

W swojej ofercie handlowej firma posiada ponad 1000 artykułów wiodących producentów branży mięsno-wędliniarskiej, co pozwala na kompleksowe zaopatrzenie każdego sklepu mięsnego.

 

Zakład Przetwórstwa
Mięsnego w Lipsku
ul. Spacerowa 45 b
27-300 Lipsko
tel: 048/ 378 12 26
tel/fax: 048/ 378 10 20

Zakład Rozbioru Drobiu
w Ostrowcu Świętokrzyskim

ul. Kilińskiego 49
27-400 Ostrowie Św.
tel.: 041 26 33 110 wew. 33

Zakład Przetwórstwa Mięsnego w Lipsku
Zakład Rozbioru Drobiu w Ostrowcu Świętokrzyskim
Centrum dystrybucji Mięsa i Wędlin, P.P.H.U. PUBLIMA Lichota & Lichota, ul. Kilińskiego 49, 27-400 Ostrowiec Świętokrzyski, tel.: 41 263 31 10, 41 247 91 55, tel./fax: 41 247 91 50, 41 265 22 78, e-mail: ostrowiec@publima.pl
realizacja: dwarazy.com
Scroll Up