PPHU Publima jest spółką rodzinną. Założycielami są bracia Grzegorz i Piotr Lichota. Firma rozpoczęła swą działalność w 1991 roku od uruchomienia dwóch sklepów mięsnych na terenie Ostrowca Św.
Analizując potrzeby rynku i rosnące zapotrzebowanie na artykuły wędliniarskie wysokiej jakości, postanowiono rozszerzyć zakres działania. Kolejnym krokiem rozwoju Spółki było otwarcie w 1994 roku hurtowni mięsa i wędlin. Głównym priorytetem właścicieli firmy było dostarczanie produktów, które mogły zadowolić najbardziej wybrednego klienta. Zaowocowało to zdobyciem całej rzeszy stałych odbiorców.
I tak od momentu powstania firmy, zatrudnienie wzrosło z 10 do 254 osób.
Na dzień dzisiejszy oprócz magazynu centralnego w Ostrowcu Św., firma Publima, posiada 8 oddziałów na terenie południowo-wschodniej Polski, własny Zakład Przetwórstwa Mięsnego w Lipsku oraz Zakład Rozbioru Drobiu oraz cztery placówki handlu detalicznego. We wszystkich jednostkach będących własnością Spółki wdrożony został system HACCAP i prowadzony jest stały nadzór weterynaryjny, co gwarantuje bezpieczeństwo żywności. W roku 2004 zakład uzyskał uprawnienia do handlu na rynkach Unii Europejskiej.
W swojej ofercie handlowej firma posiada ponad 1000 artykułów wiodących producentów branży mięsno-wędliniarskiej, co pozwala na kompleksowe zaopatrzenie każdego sklepu mięsnego.
Zakład Przetwórstwa
Mięsnego w Lipsku
ul. Spacerowa 45 b
27-300 Lipsko
tel: 048/ 378 12 26
tel/fax: 048/ 378 10 20
Zakład Rozbioru Drobiu
w Ostrowcu Świętokrzyskim
ul. Kilińskiego 49
27-400 Ostrowie Św.
tel.: 041 26 33 110 wew. 33